H.J. Vermeulen en Janina Raguse

H.J VERMEULEN EN JANINA RAGUSE

Krieg – Geworteld in de Eerste Wereldoorlog

TRAUMREICH
Tijdens de eerste editie van het Marne Vrede Festival (MVF) traden zangeres Janina Raguse en gitarist/componist Hendrik Jan (‘HJ’) Vermeulen op met een intieme versie van de voorstelling ‘Krieg’. Krieg is het oorlogsverhaal van HJ’s voorouders, verteld met woorden, beelden en muziek. HJ speelde tijdens het concert van headliner Konrad Koselleck ook een gastrol met ‘Abschied’, een door hem op muziek gezet gedicht van Alfred Lichtenstein (1898 – 1914). Koselleck maakte er speciaal voor het MVF een arrangement voor zijn Big Band van. 

Tijdens de tweede editie van het MVF brengen Janina en HJ een dynamisch vervolg op Krieg. Onder de naam ‘TRAUMREICH’ (werktitel) werkt het duo aan een Duitstalig rockrepertoire van op muziek gezette oorlogsgedichten tot volledig eigen werk in de stijl van o.a. Muse en RHCP. Met hun muziek willen Janina en HJ een humanistische boodschap uitdragen waarin persoonlijke verhalen en universele waarden als (menselijke) waardigheid, vrijheid en tolerantie centraal staan.  

Uit het Dagblad van het Noorden (d.d. 15 september 2016) 
Vermeulen wil ook graag een project starten met jongeren en muziekstudenten, waarbij werk van oorlogsdichters uit andere landen als uitgangspunt wordt genomen. En dan is er nog de Tweede Wereldoorlog. ,,Mijn vader heeft in de Tweede Wereldoorlog meegevochten met de Duitsers”, vertelt Vermeulen. ,,Als 17-jarige heeft hij zich vrijwillig aangemeld en na de oorlog is hij veroordeeld. Hij is een van de 20.000 Nederlanders die meevochten met de Duitsers.” 

Het is een gevoelig onderwerp en het verhaal van Vermeulens vader is allerminst alledaags. ,,Maar blijkbaar moest het verhaal over mijn oudoom er eerst uit om de rest te kunnen onderzoeken.” Waarom mensen de keuzes maken die ze maken, is een van de thema’s die hij aansnijdt. ,,Mijn vader heeft sinds zijn 13de geen contact meer gehad met zijn ouders. Zij vertrokken in 1938 naar Curaçao, waar mijn opa bij Shell ging werken. Mijn vader bleef alleen achter in Nederland. Dat heeft ongetwijfeld een rol gespeeld.’’  

Nadenken
Vermeulen wil geen standpunt innemen, maar mensen laten nadenken over oorlog en de gevaren van nationalisme. ,,Ik wil het boven het persoonlijk uit tillen”, zegt hij. ,,Dezelfde sentimenten en mechanismen die in 1914 speelden, zie je nog steeds. Na de ramp met de MH17 gingen er stemmen op om militairen naar Oekraïne te sturen. Heel gevaarlijk. De Eerste Wereldoorlog heeft aangetoond dat het laagje beschaving van mensen flinterdun is. Ook dichters gingen de loopgraven in om te moorden.” 

‘TRAUMREICH’ speelt tijdens het MVF 2020 tracks van hun debuutalbum ‘Die andere Seite’ (release juni 2020). Tijdens het dagprogramma in kleine, ‘unplugged’ setting en tijdens het avondprogramma met een volledige band en visuals.