Marne Vrede Festival: adembenemend mooi
(artikel in Winsumnieuws 3 juli 2019)

WARFHUIZEN – Gaaf, fantastisch, indrukwekkend, meeslepend, kippenvel, groots, respectvol, schitterend, tranen in de ogen, adembenemend; het publiek kwam superlatieven tekort nadat de slotvoorstelling in de intieme zaal van Adventurepark Waddenfun was geëindigd.

De volle stem van de geweldige Ellen ten Damme galmde nog lang na, het harde stampen van marcherende soldaten op het houten podium bleef nadreunen, de tot op het bot binnenkomende vertelsels van Vincent Bijlo bleven als kwetterende eksters in het hoofd hangen, de (soms) kakofonische arrangementen van de Konrad Koselleck Big Band en de warme klanken van het 4Mei- koor (vooral het lied ‘Dominus’) legden warme dekens over de slagvelden. De kwinkslagen, grappen en grollen van verteller Bijlo pasten in het geheel, ze reduceerden de dramatiek en impact van de oorlogen in De Marne tot … niets!

Het eerste Marne Vrede Festival was zaterdag 29 juni rustig en intiem begonnen. Op verschillende locaties in en rond Warfhuizen waren voorstellingen, op de begraafplaats, op een erf, in een huiskamer en in dorpshuis De Warf. Vanaf 15.00 uur wandelden bezoekers en artiesten nog in alle rust langs het Warfhuisterloopdiep van Warfhuizen richting Waddenfun.

Ellen ten Damme bracht eerst nog even een spannend uurtje in de klimhal door, maar vanaf 16.30 uur kletterden wapens, marcheerden militairen naar het front, schreeuwden de kanonnen, zong een mooi meisje onder het vage schijnsel van een lantaarnpaal bij een kazerne over haar geliefde, werden oorlogsslachtoffers voorgelezen en verklapte Vincent Bijlo de clou van een grap, het was fantastisch!!

HogelandNieuws maakte onderstaand filmverslag van het slot, dat zeker de moeite van het zien waard is.