TERUGBLIK 2021

Image
Image
Image
Image
Image
Image

Marne Vrede Festival 2021

Herdenken is goed, voorkomen is beter

Op 28 augustus was in dorpshuis De Warf in Warfhuizen en in de uienschuur van Waddenfun de tweede editie van het MarneVredeFestival. Als gevolg van de coronapandemie is er gekozen voor een deels live, deels online versie. Bij de live-uitvoeringen kon slechts beperkt publiek aanwezig zijn.

's Middags werd het publiek ontvangen in de Warf en vervolgens met een ware vloot van dorps- en Marenbootjes vervoerd naar Waddenfun waar in de uienschuur een College Tour met Gerdi Verbeet als gast en Inki de Jonge als interviewster plaatsvond. Het was een levendige bijeenkomst voorafgegaan door een kort concert van het koor van het 4Meiprojekt, dat drie wiegeliederen zong. Voor hen, zoals voor zoveel artiesten, was het de eerste keer in anderhalf jaar dat ze weer voor publiek zongen, na slechts één keer te hebben gerepeteerd. Het was prachtig! Voor het publiek én voor het koor!

Daarna was het de beurt aan Gerdi Verbeet en Inki de Jonge, waarbij duidelijk werd dat Gerdi Verbeet inderdaad, zoals zij zelf zegt, tegen een stootje kan, en over een grote dosis optimisme en vertrouwen in de redelijkheid van de mens beschikt. De getergde buurman die een baksteen door de ruit van het huis van de Vindicat-meisjes gooide kon, hoezeer ze ook met hem meevoelde, niet rekenen op goedkeuring. Van de andere kant beschouwt zij zichzelf niet als pacifist, maar waar precies de grens ligt tussen praten en knokken werd niet duidelijk. Wel maakt ze duidelijk dat luisteren toch echt iets anders is dan een een tijdje niks zeggen.

Hoewel het altijd scherper kan, hebben de mensen een mooie en bij vlagen tot nadenken stemmende College Tour bijgewoond.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

's Avonds was in de grote zaal van dorpshuis De Warf een live-streamprogramma. gepresenteerd door Merlijn Poolman, mede-organisator van het festival en nachtburgemeester van Groningen.

Het live gedeelte bestond uit korte interviews met de organisatoren van het festival, afgewisseld met opnames van de artiesten die zouden optreden als we geen pandemie hadden gehad. Er was een stuk uit het programma "Door de ogen van mijn moeder" van zangeres Helma Erkelens en een prachtig lied van Claude Debussy, vertolkt door Passies en Havinga, over de kinderen die met Kerstmis niets meer hebben, zelfs geen bedjes om in te slapen en niets liever willen dan dat de Fransen de Duitsers verslaan, zodat er weer rust heerst.

Er was een sfeervol gefilmd optreden, in Gemaal de Waterwolf  dat toevallig ook die dag het 100-jarig bestaan vierde, door "Paddy's Day Off" met een lied over de Jacobites. De broers Leo en Loek van de Beer op de Weg namen ons (met dank aan Tim Meeuws) mee in hun doldwaze poging de Luchtwachttoren (LWT 701) weer werkend en bemenst te krijgen vanuit de Stichting Wakker Waakzaam Warfhuizen.. het vervolg hierop is te verwachten in 2022. Het interview met Vincent Bijlo, die ook meedeed aan de eerste editie in 2019, stemt tot nadenken en gaf verrassende nieuwe invalshoeken op het thema.

Afsluitend hebben we genoten van een concert van Rave. Een initiatief van HJ Vermeulen en Janina Raguse, die met hun (deels poëtische) songs hun verbeelding geven van oorlog en vrede: Lass es los, lass es gehen...

 

Het was kortom een prachtig festival en een mooie vooruitblik op wat de editie van 2022 gaat brengen.

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Het Marne Vrede Festival is mede mogelijk gemaakt door:

HS Kamminga Fonds | Gemeente Het Hogeland | SNME | Waddenfun | Stichting Dorpshuis de Warf | RABO bank Coöperatiefonds Noordenveld West Groningen | RED AUDIO | Prins Bernhard Cultuurfonds | Waterschap Noorderzijlvest | Bij Vrijdag -Verhalen van Groningen, 75+1 jaar Vrijheid- | Groninger Landschap