luchtwachttoren

luchtwachttoren

Samenvatting van voorstelling/act De Waakzamen* 

Plaats van handeling: 
Een legertent onderaan de luchtwachtoren ‘de Horn’ (codenaam: 7 O 1) en de luchtwachttoren zelf net buiten Warfhuizen. 

Het publiek wordt getuige van een zéér bijzondere gebeurtenis, nl de terugkeer van de eerste grote waakzame luchtwachter in de luchtwachttoren buiten het dorp!  

Dit is een gebeurtenis van nationaal belang, waar lang op is gewacht en gehoopt. Immers, de laatste luchtwachters verlieten de torens, waarvan er in heel Nederland 140 stonden, in 1968. De luchtwachters verdwenen uit het Nederlandse landschap. Ze leken uitgestorven te zijn. Hun torens raakten in verval. De paar torens die niet werden platgegooid werden gebruikt als liefdesnest voor jeugdige stelletjes of hangplek voor blowers en drinkers. 

En nu, na jaren van voorbereiding en geduld hebben is het dus zo ver, vertelt de gids, Coby, opgewonden: “De eerste grote waakzame luchtwachter is sinds enkele dagen neergestreken op zijn post! Het wachten is nu op een tweede, want luchtwachters komen altijd in paren.” 

We leven ‘live’ mee met de ontmoeting van deze overwinteraars uit de Koude Oorlog: het eerste aftasten, (we horen nu hun namen, Fokko en Menne) de rituelen, gaat het ‘klikken’ tussen deze twee, de hiërarchie, en dan….de eerste test. Coby zet het geluid van een naderende Hunter (jachtvliegtuig) op de speakers.  Hoe snel gaan ze reageren? Herkennen ze het vliegtuig als vriendschappelijk? Wat doen ze? Zullen ze contact opnemen met het “Luchtwachtcentrum” in de bunker op het terrein van de “Rabenhauptkazerne” in Groningen Stad? 

Zo wordt het publiek meegenomen in een deels hilarische, deels aangrijpende gebeurtenis die teruggrijpt op een periode waarin de verdediging van het land nog ambachtelijk mensenwerk was. Met alle daarbij behorende emoties en waarbij de LUVA’s een cruciale rol speelden en het begrip “plotster” een dubbele betekenis krijgt. 

Zoals alle onder-delen van het MVF is ook dit locatiestuk gebaseerd op ware gebeurtenissen en persoonlijke ervaringen. 

*Nil Vigilanti Praeterit = Niets zal de waakzamen ontgaan
Motto onder de oorkondes van het Korps Luchtwachtdienst 

Foto’s:
“Turen naar de Russen: het Korps Luchtwachtdienst in Groningen”
door Sandra van Lochem – van der Wel
geplaatst in ‘Historisch Jaarboek Groningen 2016’